4 rady ako neznásilniť svoj vzťah

Hands sticking through the bars show a heart.

V poslednom čase nás čoraz viac párov vyhľadáva s tým, že majú pocit, ako keby sa rozprávali vedľa seba. Majú pocit, že každý hovorí to svoje, ale ani jeden z nich nepočúva toho druhého. Žijeme vo veľmi rýchlej dobe, kedy sa nikto nechce obetovať pre toho druhého. Často počúvam, že dnešná doba nepraje „vzťahom až po hrob“. Človek sa neustále posúva, mení svoju prácu, sťahuje sa, a očakáva, aby sa ten druhý prispôsobil. Ak sa to však nestane, nevadí, lebo každý ide svojou cestou. Ale naozaj je rozchod taký ľahký, taký jednoduchý? Podľa mňa si partneri prestanú vážiť to, čo majú. Je zvláštne, že na to, aby sme si niečo, alebo niekoho naozaj dokázali vážiť, musíme ho najprv stratiť. Kto ešte nestratil lásku, milovaného partnera, málokedy sa dokáže povzniesť nad svoje očakávania, nedokáže bezpodmienečne milovať, alebo byť vďačný len preto, že dostal ešte jeden deň, ktorý mohol stráviť v blízkosti toho druhého.

Každý človek už má nejaké skúsenosti s láskou, možno každý z nás už zažil nejaké to sklamanie a práve z toho vyplýva strach zo straty, ktorý do veľkej miery ovplyvňuje vzťah k partnerovi. Práve preto sa pri prvom konflikte partneri radšej rozchádzajú – lebo keď sa to aj tak skončí, načo sa do niečoho ešte viac zamotať. Boja sa bezpodmienečne milovať, lebo sa boja zranenia, bolesti. Vzdávajú to príliš rýchlo. A pritom je vzťah práve o tom, že každý deň si treba získať srdce toho druhého – hoci milým úsmevom, svojim postojom, milým slovom, uznaním … Na základe mnohých rozhovorov s rôznymi partnerskými pármi sme vám pozbierali niekoľko faktov, ktoré zabíjajú vzťah a samozrejme, keďže my stále hľadáme riešenia, tak vám poskytneme niekoľko rád na prekonanie vzťahových kríz:

1. Veľa, alebo málo komunikácie

Na komunikáciu sa môžeme pozrieť z viacerých strán. Často počujeme o tom, a to najmä v prípade žien, že sa na základe predošlých skúseností snažia veci prehltnúť namiesto toho, aby si s partnerom sadli a v pokoji sa porozprávali. Áno, lenže ako vieme, žena sa dlhodobo nedokáže pretvarovať, že je všetko ideálne, napätie sa v nej bude kumulovať dovtedy, kým pri poslednej kvapke nevybuchne ako sopka. Keď sa partner tvári, že ju nechápe, jej hnev je ešte väčší… vtedy už niet záchrany, odporúčam partnerovi ísť na prechádzku 🙂, a žene, aby sa snažila všetko prebrať s partnerom včas… ale nájsť na to vhodný spôsob. Snažte sa nikdy neútočiť na toho druhého, nehodnotiť ho, ale rozprávajte o sebe. Hovorte o tom, ako ste sa Vy cítili, keď sa on správal tak a tak, alebo povedal to a to… a to všetko s najväčším kľudom. Verte mi, rád sa s Vami porozpráva. Neočakávajte však, že sa s Vami muž pustí do hlbokej komunikácie o jeho emóciách. Lebo sa to nikdy nestane. Ak Vy máte pocit, že potrebujete s ním hovoriť o svojich pocitoch, on si Vás vypočuje, ale nenúťte ho, aby robil to isté, lebo zoberie svoj časopis (alebo notebook), odíde na toaletu a nevráti sa kým nezaspíte 🙂. Nechcite, aby Vám všetko odôvodnil (napr. Prečo to tak cítiš?? A teraz prečo si sa usmial? Prečo si ticho? Prečo???????), lebo on to nevie. Jednoducho to tak robí a ďalej to nerozoberá. Pochopme, že sme naozaj z inej planéty, a nie je to zlé, ale práve naopak, tým sa dopĺňame. Ženy, dovoľte svojim mužom, aby Vás milovali, len tak.

2. Neznášam jeho rodičov (svokru, svokora)

Toto je druhá veta, ktorú dosť často počujem. Treba si ujasniť, že nie je nutné, aby ste ich milovali, ale je dôležité, aby ste ich rešpektovali. Prečo? Lebo nech sú hocijakí – nikto nie je dokonalý, väčšinou ani my – ale svokra vám ho porodila, a obaja aj so svokrom vám ho vychovali a to zrejme z neho vychovali slušného a dobrého človeka, keď ste s ním. Rešpektujte a prijmite ich teda aspoň za to.

3. Lebo má partner toľko negatívnych vlastností

Áno, a tak isto má aj toľko pozitívnych vlastností. Prečo sa teda nesústredíte na tie pozitívne? Zakaždým, keď poprosím partnerov, aby vymenovali 5 vecí, ktoré na svojom partnerovi nemajú radi.. za krátky čas mi vysypú aj 10 🙂 , ale ak ich poprosím vymenovať 5 vecí, ktoré na partnerovi majú radi, majú problém vymenovať hoci len 3. Prečo je to tak??? Je to preto, lebo sme sa naučili všetko len kritizovať, sústrediť sa na negatívne veci. Dám vám teda teraz úlohu.

Sadnite si s partnerom, zoberte si papier a obaja napíšte:

  • 5 vecí, ktoré si vážiš na Tvojom partnerovi
  • 5 vecí, ktoré sa Ťa dotkli a bol by si rád, ak by to zmenil

Keď to už budete mať napísané, prečítajte to nahlas tomu druhému tak, že si pritom pozeráte do očí.

4. Výčitky vs. pochvala

Počas mentoringu často počujem vetu: „Už mám toho dosť, nech robím hocičo, nikdy to nie je dosť dobré. Tak načo sa mám snažiť??“ Je to naozaj zúfalý výkrik. Všetci potrebujeme pochvalu. Naučme sa vnímať hoci aj maličkosti, ktoré pre nás ten druhý urobí – napr. umývanie riadu, vysávanie, podanie kabátu, lichôtku a podobne. Neberme to ako samozrejmosť a hlavne sa naučme opätovať to. Nezabudnite, že na čo sústredíme svoju pozornosť, to posilníme. Ak na pozitívne veci, tak tie, ale ak na negatívne, tak posilníme negatívne a bude ich stále viac a viac. Pochvala je pozitívna energia. Zabudnite na staré otrepané frázy, že ak niekoho pochválime, tomu narastá len jeho ego a po určitom čase bude namyslený 🙂 , nie je to tak. Najmä vtedy to nie je tak, keď je tá pochvala opodstatnená. Ďalšou vašou úlohou je teda to, aby ste sa hneď teraz postavili, išli za partnerom a povedali mu, za čo všetko ste mu vďačný a čo pre vás znamená. Pochváľte ho. Verte mi, všetci to potrebujete… a dokonca viac než soľ.

Nečakajte, aby za vami išiel najprv partner. Vy urobte prvý krok, lebo láska nie je o súperení.

„Kde vládne láska, tam nie je snaha o moc, a kde prevláda moc, tam chýba láska. Jedno je tieňom druhého.“ (C.G.Jung)