5 dôvodov, prečo si naviazaný na niekoho, aj keď on o teba nestojí

Man and woman sit back to each other, thinking and looking at different sides.

Poznáš to, keď si už niekoľkokrát ukončila vzťah, ale napriek tomu ešte stále na neho myslíš, ešte stále dúfaš, že sa k Tebe vráti?

Kedy veľmi dobre vieš, že sa s Tebou len zahráva, že si Ťa necháva len ako „zadné dvierka“, napriek tomu Ty ho ešte stále nedokážeš vymazať zo svojho srdca?

Keď sa tak fixuješ na niekoho, kto si Ťa však ani nevšíma, ale Ty si ani nepripustíš, že by si mohla mať iného partnera, než jeho?

Často dostávam maily s podobnými otázkami, preto som sa rozhodla, že tu napíšem niekoľko dôvodov, prečo nie si schopná vystúpiť z nefunkčného vzťahu. Prečo dovolíš, aby Ťa opakovane ponížil?

Láska je úžasný pocit. Myslím si, že každý človek túži po tom, aby bol milovaný. Každý človek túži po tom, aby niekto stál po jeho boku, aby cítil, že nikdy nie je sám. Mala si už pocit, že potrebuješ len to, aby Ti niekto povedal, že Ťa miluje, aby si len cítila, že tam je, že sa na neho môžeš kedykoľvek spoľahnúť?

Láska je to, keď si naozaj šťastná. Keď si aj Ty predstavuješ pod pojmom láska, pod pojmom milujúci partner to, čo som napísala, prečo potom dovolíš, aby sa s Tebou niekto zahrával, aby Ťa zneužíval, resp. prečo čakáš na niekoho, kto Tvoje city vôbec neopätuje? Ako zvyčajne, aj teraz som hľadala príčiny, ktoré som vám napísala do niekoľkých bodov.

1. Myslíš si, že sa zmení!

Kto by nemal vo svojich predstavách obraz ideálneho partnera?

Jasné, že každý z nás 😊. Všetci poznáme tie typy mužov, ale aj žien, s ktorými je lepšie ani nič nezačať, lebo vieme, že sa to nemôže skončiť v náš prospech. Napriek tomu stačí niekoľko pekných slov a Ty sa „roztopíš“. Veríš, že ste si súdení. Nevadí Ti, že sa k Tebe správa nevhodne, že Ťa len využíva a podobne, lebo veríš, že sa zmení.

Neverím však, že môže fungovať taký vzťah, v ktorom už na jeho začiatku potrebuješ, aby sa ten druhý zmenil. Je jednoznačné, že ak niekoho potrebuješ zmeniť, ak má také vlastnosti, také správanie (napríklad sa k Tebe ani neprizná – čo je v poslednom čase dosť často sa opakujúci jav), potom nemáte spoločnú cestu.

Výnimkou nie je ani to, ak ste manželia, a on Ťa neustále podvádza a klame. Napriek tomu, že sa to stane opakovane, Ty uveríš jeho výhovorkám, znovu a znovu prijímaš jeho sľuby, ale dokedy? Kedy budeš konečne Ty na prvom mieste? Kedy si budeš seba vážiť natoľko, že si povieš a DOSŤ?

Ak ste si teda s niekým súdení, nemáš potrebu ho zmeniť, lebo ho dokážeš prijať takého, aký je. A buďme si úprimní, Ty by si bola rada, ak by Ťa niekto chcel zmeniť? Som si istá, že nie.

2. Čakáš na to, že sám raz príde na to, že práve ty si tá pravá (ten pravý)

Veľakrát sa stretávam s príbehom, kedy platonicky zamilovaná čaká na to, aby ten druhý už začal konečne cítiť niečo viac, než priateľstvo. Minule mi jedna tridsiatnička hovorila, ako je zamilovaná, ako už roky čaká na to, aby jej boli opätované také isté city. Je síce pravdou, že raz za čas jej „priateľ“ zavolá, aby ju navštívil, aby boli spolu, ale na druhý deň sa každý z nich vráti naspäť do svojho života. Ona je z toho nešťastná, lebo stále čaká na neho. Myslí si, že je len zmätený, ale niekedy to predsa musí prísť. Verí, že ten čas raz príde.

Mojou radou je, že chci vidieť pravdu! Chci niekoho, kto aj Teba naozaj chce! Nečakaj na niekoho, kto o Teba nestojí!

3. Nemáš sa rada

Stretla si sa už so situáciou, kedy vieš, že niečo nefunguje, alebo Ti niekto neustále ubližuje, ale Ty si myslíš, že zrejme si to zaslúžiš? Zrejme práve Ty si tá, ktorá ho vyprovokuje, lebo inak by taký nebol. To Ty sa musíš zmeniť. – Je to smutné, ale často počujem takéto a podobné ospravedlnenie na správanie sa partnera. Maj rada viac seba, než svojho partnera. Je to možno tvrdo znejúca veta, ale pochop jej význam. Na to, aby si nedovolila aby Ťa niekto využil alebo ponížil, musíš mať viac rada seba než jeho. Okrem toho si jedine vtedy pritiahneš svojho skutočného partnera, ak sa budeš mať rada. Ak máš v sebe bloky, ak si so sebou nespokojná, ak sa na seba hneváš, pritiahneš si partnera, ktorý bude agresívny, ktorý Ťa nebude rešpektovať. To je presne tak, ako keď sa stretneš so zúrivým psom (alebo iným zvieraťom) a podľa indiánov by si im nemala ukázať, že sa ich bojíš. Ak chceš prežiť, je nutné aby si vyžarovala sebavedomie a silu. Platí to aj v partnerstve. Ak si v harmónii sama so sebou, pritiahneš si takého istého partnera, ale ak nie si, tak si pritiahneš disharmóniu!

4. Láska je slepá

Koľkokrát sme to už počuli. Keď je niekto zamilovaný, hneď žije v inej dimenzii. Všetko vidí inak, než v triezvom stave 😊. Ale ak si zamilovaná, si aj zraniteľná, lebo sa úplne oddáš tomu druhému. Samozrejme, tak to aj má byť v prípade, že ten druhý Ti tvoju lásku opätuje. Ak to však tak nie je, je dôležité, aby si videla, že možno Ťa len využíva, že si Ťa necháva na ťažké obdobie, ale inak si užíva svoj vlastný život. Tebe len sľubuje, ale svoje sľuby nedodrží. Ver mi, nie je to potrebné. Existuje niekde niekto, kto čaká len a len na teba. Kto čaká len na to, aby Ťa mohol milovať. Daj životu šancu, aby Ti ho priviedol.

5. Karmické prepojenie

Niekto verí, niekto nie, v osudové stretnutie alebo karmický vzťah. Ja na to verím. Verím, že žiadne stretnutie nie je náhodné, verím, že si svoj život dopredu naplánujeme, verím, že máme možnosť napraviť svoje chyby z predchádzajúcich životov. A práve preto sa stretneme s ľuďmi, alebo s partnermi, s ktorými sme sa dali dokopy, aj keď nám to nefunguje. Chcete sa s ním rozísť, ale nejak sa vaše životné cesty stále stretnú. Opakuje sa to dovtedy, kým nepochopíte, prečo ste sa stretli a čo potrebujete vyriešiť, aby ste sa mohli posunúť ďalej. Ale aj keď ide o tzv. karmický vzťah, ktorý nefunguje, aj vtedy je možné posunúť sa ďalej, len to potrebujete rozpoznať. Rozpoznať to, že je lepšie, ak každý z vás pôjde svojou cestou, bez hnevu, bez výčitiek, ale s rešpektom.