Ak Ti partner neobohacuje Tvoj život, nemal by z neho ani uberať!

Girl with big green eyes with a scarf covering her nose and mouth.

Minule som počula jeden rozhovor, kde zaznela veta:

„Ak Ti partner neobohacuje Tvoj život, nemal by z neho ani uberať“.

Túto jednoduchú vetu považujem za veľmi dôležitú. Stretávam ľudí, ktorí mi hovoria o svojich snoch, ale zároveň dodajú, že by ich partner v tom určite nepodporoval, alebo zakázal. Podľa môjho názoru skutočné partnerstvo je o tom, aby jeden druhého podporovali a kráčali spoločnou cestou. Nemyslím si, že život človeka (je naozaj jedno či hovoríme o žene, alebo mužovi) končí tým, že sa vydá alebo ožení. Okrem toho, že je tam spoločný život, naďalej existuje aj život individuálny. Často sa však stane to, že sa jedna polovica vzdá svojich snov, vzdá sa sebarealizácie len preto, lebo sa bojí. Vstupuje, alebo ostáva vo vzťahu kvôli strachom.

Otázkou teda je, čoho sa bojíme?

1. Bojíme sa odmietnutia

Niekedy ešte skôr než by sme vstúpili do vzťahu uzatvárame sa do seba, zaujímame postoj odmietania a to len preto, lebo my samy sa bojíme odmietnutia. Preto ani nevstupujeme do vzťahu, ani sa nepokúšame o to, aby sme niekoho spoznali.

2. Bojíme sa samoty.

Často počujem výpovede (najmä žien), že sú nešťastné vo vzťahu, ale nemôžu sa s partnerom rozísť, lebo sa boja samoty. Nemajú istotu, či by dokázali byť samé, žiť osamelo.

3. Materiálna stránka

Asi najčastejšou príčinou prečo ženy dovolia, aby ich niekto psychicky, alebo fyzicky týral, sú peniaze. Tieto ženy sú naučené byť závislé na mužovi, na jeho výplate a to najmä vtedy, ak majú spoločné deti. Tie ženy si ani nedokážu predstaviť to, že by dokázali utiahnuť samé celý chod domácnosti, zabezpečiť deti a podobne. Podľa môjho názoru však stále existuje riešenie. Neexistuje situácia, z ktorej by sme nenašli východisko, ak by sme naozaj chceli, ak by sme nedovolili, aby sa nás zmocnil strach. Ak sa nedokážete pozrieť na určitú situáciu z nadhľadu, skúste si predstaviť, že radíte niekomu, kto je v podobnej situácii ako vy.

Čo by ste radili niekomu inému, vy?

4. Nízka sebadôvera

Málokedy funguje dlhodobo taký vzťah, v ktorom sa jeden z partnerov snaží prežiť v žiare toho druhého. Každý má v živote svoje poslanie, každý dodáva do vzťahu svoju polovicu energie, lásky, radosti, sily. Aby človek mohol niečo dať do vzťahu, musí byť v poriadku najmä sám so sebou. Ak to tak nie je, po určitom čase sa to odzrkadlí na kvalite vzťahu.

5. Strach z rozchodu

Ak sa už niekto rozhodne pre rozchod, automaticky sa tým rozhoduje aj pre nový život, pre zmenu. Práve tu je ten háčik. Často si tak zvyknú na to staré, že si ani nevedia predstaviť zmenu, veď to staré ani nie je až také zlé.

6. Túžba byť zamilovaný

Tento pocit sa objavuje najmä vtedy, keď sú už všetky kamarátky, kamaráti vo vzťahu, kým Ty si ešte stále sám. Pýtaš sa prečo je to tak, aký je s Tebou problém?

Možno ten kto chce byť veľmi zaľúbený, určite dokáže v hocikom nájsť niečo zo svojich očakávaní. Otázkou však je: Môže takýto vzťah naozaj fungovať? Robia to osoby, ktoré sa napríklad boja samoty natoľko, že nasilu vidia v niekom niečo, čo tam v skutočnosti nie je.

Ak si už veľmi hladný… je jedno čo, len aby si už niečo zjedol. Určite poznáte vetu: „hladný nikdy nechoď nakupovať“🙂. Pôjdeš do obchodu len pre pár vecí a odchádzaš s plným košíkom všelijakých nezdravých „sprostostí“. Tak isto to funguje aj pri vytváraní vzťahu. Ak si už veľmi „hladný“ už Ti vyhovuje aj človek, s ktorým spolu nerezonujete, nesleduješ jeho kvality, už dokážeš z toho upustiť, lebo aspoň niekoho máš.

Bude takýto vzťah vôbec fungovať?

7. Tvoje očakávania a láska

Je veľmi dôležité, aby sme najprv spoznali seba, aby sme vedeli, v čom sme dobrý, kde sa cítime dobre.

Uvedomte si najmä, či ste len plný očakávaní, alebo toho partnera dokážete prijať takého aký je? Akonáhle máte iba očakávania, budete toho partnera drezúrovať za to, prečo nie je takým, akým má podľa vás byť. Podvedome budete vysielať svoje sklamanie a on bude mať neustále pocit, že sa vám nikdy nevyrovná.

V dnešnej dobe funguje budovanie vzťahu úplne inak než v minulosti. Problém je v tom, že kým sa v minulosti dvaja stretli a spolu vybudovali seba a svoju cestu. V dnešnej dobe sa stretnú dve „hotové“ bytosti, ktoré sa snažia spolu žiť tak, že sú do určitej miery obaja egoisti. Obaja sa snažia projektovať svoje očakávania na toho druhého. Väčšinou sa budú neustále hádať, bojovať, alebo jedna strana to vzdá, len preto, aby nebola sama, aby mala pri sebe niekoho, aj keď trpí.

„Na začiatku vzťahu sa každý snaží ukázať, ako sa k sebe hodia. Často kvôli tomu aj hrajú nejakú rolu, ktorú nie je možné hrať večne. Práve preto sa radšej oplatí byť vždy sám sebou!“

Každý človek túži po láske, po tom, aby bol milovaný a mohol milovať. Ak už máš pri sebe človeka, ktorý si Ťa váži, buď vďačný, a váž si ho aj Ty.

Pokiaľ ešte len hľadáš, buď sám sebou a počúvaj sa.

Uvedom si, že najdôležitejší si ty a tvoje šťastie.