Iba Ty môžeš zbúrať stenu svojej samoty!

Woman standing and looking at the love wall full of hearts.

Často sa stretávame s rôznymi príbehmi o tom, ako sa niekto sklamal v láske, ako niekoho podviedli, zneužili … Vtedy sa každý z vás zrejme spozná v niektorom z príbehov, priznajme si, neexistuje človek, ktorý by ešte neprežil niečo podobné.

Roky si budujete múr okolo seba, aby vám už určite nikto neublížil. Neuvedomujete si, že vymknete síce ľudí zo svojho života, ale zároveň sa uväzníte v ríši samoty. Napriek tomu, že sa nám okolie snaží pomôcť, nikdy nikto nikoho nedokáže zachrániť proti jeho vôli. Môžeš sa snažiť mu dohovoriť, môžeš na tú stenu búchať, kričať, ale pokiaľ Ti ten druhý neotvorí svoje dvere, nič pre neho nevieš urobiť.

Hovorila som s jednou pani, ktorá mi porozprávala svoj príbeh. Dlhé roky žila v rodine, kde otec pil, potom v opitom stave bil matku a svoje deti. Ona po dovŕšení 18 rokov, dokončila školu, snažila sa čo najrýchlejšie vydať, aby mohla odísť z domu. Vydala sa za muža, ktorý bol kópiou jej otca, ktorý ju bil a neskôr aj jej dve deti. Po dlhých rokoch sa jej podarilo od neho oslobodiť potom ako ju tak zbil, že skončila vo veľmi vážnom stave v nemocnici (počula som veľa podobných prípadov, kedy muž, ktorý je sám so sebou nespokojný, ktorý nevie spracovať svoje traumy, sa vrhne na alkohol). Nakoniec sa jej podarilo od neho odísť, ale povedala mi, že už nikdy viac nechce mať nikoho. Bude žiť sama, aj keď je osamelá.

Pozrime sa, čo sa stalo? Verím, že sa nerodíme do danej rodiny náhodne, ale potrebujeme sa niečo naučiť. V živote nás všetko učí a keď to pochopíme, pozeráme na rôzne životné situácie úplne inak. Keď to zvládneme podobná situácia sa už nezopakuje.

Ak dieťa vyrastá v takýchto, alebo podobných podmienkach, samé to zvládne len veľmi ťažko. Negatívne programy a strachy z detstva sú také silné, že zasiahnu celý jeho život. Jediné čo mu ostane je postaviť sa výzvam čelom (neskrývať sa, neutekať) a vyhľadať odbornú pomoc. Terapeuta (kouča), ktorý vám s vašou pomocou**, pomôže prekonať vaše bloky**. Zabránite tým tomu, aby vám prichádzali do života podobní ľudia ako bol váš otec.

Pokiaľ žijete v toxickom vzťahu, jednoznačne odíďte!

Nikomu nedovoľte, aby vás fyzicky, alebo psychicky týral, aby vás ponižoval. Odíďte a využite čas a priestor na to, aby ste spoznali seba, prekonali minulosť a dokázali to nechať za sebou! Naučte sa milovať aj napriek tomu, že ste možno roky počúvali, akí ste neschopní, naničhodní, lebo to tak nie je! A vy to viete!

„Keď sa naučíte mať radi samy seba, život sa pred vami otvorí, už na neho budete pozerať cez iné okuliare. Taký život vám potom prinesie mnoho radosti, šťastia a lásky.“

Dovoľte aby to tak bolo! Je to len a len na vás.